Dijabetes tip 2

Dijabetes tip 2

Šećerna bolest tipa 2 je daleko najčešći oblik šećerne bolesti – javlja se u 90% slučajeva. Većina obolelih od tipa 2 proizvodi promenjene ili čak normalne količine insulina, ali usled poremećaja u ćelijama jetre i mišića dolazi do otpornosti na delovanje insulina. Insulin se veže za ćelijske receptore, ali glukozane može ući u stanicu i to stanje je poznato kao insulinska rezistencija.
Ko oboleva od šećerne bolesti tipa 2?
Koji su simptomi šećerne bolesti tipa 2?
Komplikacije šećerne bolesti tipa 2
Koji su dijagnostički testovi za šećernu bolest tipa 2?
Koje su opšte smernice lečenja šećerne bolesti tipa 2?


lečenje

Ostale preporuke
Ko oboleva od šećerne bolesti tipa 2?
Šećerna bolest, pogotovo tipa 2, dostiže razmere epidemije u čitavom svetu budući da se sve više poprimaju zapadnjačke prehrambene navike. Tipično se javlja nakon dobi od 40 godina. Starenje samo po sebi može povećati podložnost intoleranciji glukoze i dijabetesu. Iako još uvek retko, prilično zabrinjava značajno povećanje dijabetesa 2 kod dece, verovatno zbog povećanja stope gojaznosti u detinjstvu. Gojaznost je vrlo učestala kod osoba sa šećernom bolesti tipa 2, tako da čak i umereni dobitak težine može povećati podložnost obolevanja od šećerne bolesti. Masno tkivo oko abdomena i na gornjem delu tela (oblik jabuke) dovodi se u vezu sa insulinskom rezistencijom, srčanom bolešću, visokim krvnim pritiskom, moždanim udarom i povišenim holesterolom. Kruškasti oblik tela, s debljinom raspoređenom oko bokova i butina, manje se dovodi u vezu sa ovim bolestima. Pušači su podložniji šećernoj bolesti tipa 2 i njegovim komplikacijama. Između 25% i 33% svih pacijenata ima porodičnu anamnezu bolesti, a osobe čiji su rođaci u prvom kolenu bili dijabetičari izloženi su 40% riziku tokom čitavog života.

Koji su simptomi šećerne bolesti tipa 2?

Bolest obično počinje postepeno i napreduje polagano. Simptomi se ne moraju pojaviti godinama, čak decenijama. Kod uznapredovale bolesti javljaju se prekomerna žeđ, pojačano mokrenje, umor, zamagljen vid i gubitak težine. Kod žena su česte vaginalne gljivične infekcije. Gljivične infekcije mogu se pojaviti ispod dojki ili u preponama. Teške promene na desnima, pogoršanje vida, svrab, impotencija i neobični oseti u ekstremitetima, kao što su trnci i žarenje, takođe mogu ukazivati na šećernu bolest tipa 2. Šećerna bolest tipa 2 obično se otkrije rutinskim pregledima kod lekara (sistematski pregled) nalazom povišenih vrednosti glukoze u krvi i u urinu pre pojave simptoma.

Komplikacije šećerne bolesti tipa 2

Komplikacije šećerne bolesti obično se dele na kratkoročne i dugoročne. Najvažnija kratkoročna komplikacija je hipoglikemija. Hipoglikemija obično nastaje kod predoziranja insulinom ili u slučajevima nedovoljnog uzimanja hrane, povećane fizičke aktivnosti ili uzimanja alkohola uz primenu uobičajene doze insulina. Simptomi uključuju znojenje, podrhtavanje, glad i brzo lupanje srca. Kasnije se razvijaju i simptomi CNS-a kao konfuznost, slabost, dezorijentisanost, ratobornost, a u retkim i najgorim slučajevima koma, konvulzije i smrt.

 

Dijabetičari bi uvek uz sebe trebali imati tvrde bombone, sok ili paketiće šećera. Porodica i prijatelji moraju poznavati simptome. Ako se pojavi kriza, treba mu dati 3-5 bombona, 2-3 kesica šećera ili pola šoljice voćnog soka (pod uslovom da može da guta). Članovi porodice i prijatelji mogu naučiti da daje injekcije glukagona, hormona, koji za razliku od insulina, podiže koncentraciju glukoze u krvi. U dugoročne komplikacije šećerne bolesti obrajaju se srčani i moždani udar kao posledica ateroskleroze, neuropatije (oštećenje perifernih nerava nerava), komplikacije na očima (retinopatija s posledičnom slepoćom) te oštećenje bubrega.

Koji su dijagnostički testovi za šećernu bolest tipa 2?

Danas stručnjaci preporučuju redovno godišnje merenje glukoze u krvi svim osobama starijim od 45 godina. Test kojim se glukoza u plazmi meri natašte (GUK) postao je standardnim dijagnostičkim testom. To je jednostavan krvni test koji se radi nakon osam sati gladovanja. Test tolerancije glukoze je složeniji. Najpre se napravi test koncentracije glukoze natašte, a zatim se nakon dva sata uzimanja posebne rastvora glukoze testira krv. Testiranje glikoliziranog hemoglobina ispituju se koncentracije hemoglobina A1c (HbA1c). Rezultati tog testiranja govore o prosečnoj koncentraciji glukoze u krvi kroz zadnjih par meseci.

Koje su opšte smernice lečenja šećerne bolesti tipa 2?

Kod trećine obolelih od šećerne bolesti tipa 2 bolest se može kontrolisati samo dijetom i vežbanjem, što se povoljno odražava na koncentraciju glukoze i krvni pritisak. Ostali moraju uzimati lekove kojima se stimuliše izlučivanje preostalog insulina ili povećava osetljivost na insulin. Naposljetku se zalihe prirodnog insulina u pankreasu iscrpe pa ga je potrebno nadomestiti. Stroga kontrola koncentracije glukoze u krvi može smanjiti podložnost razvitka komplikacija, pogotovo retinopatiji, ali i oštećenja bubrega i nerava. Kontrolom visokog krvnog pritiska smanjuje se opasnost od nastanka srčanog udara, ali i oboljenja bubrega.

lečenje

Za razliku od šećerne bolesti tipa 1, bolesnici oboleli od šećerne bolesti tipa 2 još uvek produciraju nešto insulina, iako ne dovoljno da bi se premostila rezistencija na insulin. Stoga bolesnici koji trebaju lekove, počinju sa sredstvima za povećanje produkcije rezidualnog insulina ili osetljivosti na insulin umesto da im se insulin direktno nadomesti, kao što je to standardno kod šećerne bolesti tipa 1. Sada se za početno lečenje preporučuju preparati sulfonilureje i metformin. Na kraju terapija tabletama obično zataji pa bolesnicima ipak treba dati insulin.

Ostale preporuke

Izričito se preporučuje jednom godišnje vakcinisati protiv gripa. Dijabetičari bi se takođe trebali s lekarom posavetovati o jednokratnom vakcinaciji protiv pneumokoka, najčešćih uzročnika upale pluća. Obolelima se preporučuje svakodnevno uzimanje niske doze aspirina. U jednom ispitivanju je ustanovljeno da doza od 100 mg može smanjiti komplikacije vezane za povećane koncentracije glukoze u krvi.

[tags_all_in_one number=“20″ smallest=“12″ largest=“24″ unit=“px“ separator=““ orderby=“name“ order=“asc“ post=“true“]