Paradentoza

Preventivno delovanje i lečenje paradentoze

preventivno-delovanje-i-lečenje-paradentoze

Paradentoza je bolest zuba od koje boluje trećina odrasle populacije. Reč je o hroničnoj infekciji zubnog mesa i vilične kosti usled koje dolazi do gubitka zuba. Paradentoza je najčešći razlog zbog kog ispadaju zubi kod odraslih ljudi. Prvi simptomi bolesti su toliko blagi, gotovo neprimetni, tako da se bolest najčešće konstatuje kada je već prekasno.

Kako dolazi do paradentoze?

Bakterije u usnoj duplji su najveći uzročnici paradentoze. Nepravilna ishrana i loša higijena su putevi njihovog nakupljnja. Najpre dolazi do gingivitisa, odnosno upale desni, a zatim i do nastanka paradentalnih džepova i širenja paradentoze na ceo potporni aparat zuba. Simptomi na koje treba obratiti pažnju su sledeći: preosetljive, natečene i upaljene desni, crvene ili ljubičaste boje, pojava čestog krvarenja, pojava gnojnih fistula na desnima između zuba, bolni zubi i desni, povlačenje desni ka korenu zuba, klimanje zuba.

Pored nedovoljne higijene pojava paradentoze je uslovljena i padom imuniteta, škripanjem zuba, dijabetesom, naslednim faktorom, pušenjem, starenjem. I neadekvatna protetska sredstva doprinose nastanku paradentoze.

Sprečite nastanak paradentoze

Kada je paradentoza u pitanju dobra higijena je najbolja preventiva. Perite zube redovno i detaljno. Koristite četkicu za zube koja ima srednje tvrda veštačka vlakna. Pored čišnjenja zuba četkicom neophodno je koristiti i zubni konac kako bi se odstranile zaostale nečistoće između zuba. Kamenac je jedan od faktora koji otvaraju put nastanku paradentoze pa se s’toga on mora uklanjati. Redovni stomatološki pregledi su od velike važnisti.

Kako se leči paradentoza?

Način lečenja paradentoze zavisi od faze u kojoj se bolest nalazi. U samom početku bolesti dovoljno je da se otkloni zubni kamenac i dentalni plak i da se na taj način izvrši eliminisanje uzroka infekcije. U kasnijim fazama oboljenja lečenje se može vršiti jedino putem hiruškog zahvata, kojim se omogućava nešto duže trajanje zuba.

Nekoliko prirodnih načina za lečenje paradentoze

Pored konvencionalnog načina lečenja ove bolesti, koji je često bolan i mukotrpan, postoji nekoliko metoda kojima paradentozu možete lečiti potpuno prirodno i kod kuće. Maslinovo ulje može biti od velike pomoći. Ispiranjem usne duplje maslinovim uljem sprečićete razvoj bakterija, ublažiti jačinu bola i upale. Eterična ulja svojm antibakterijskim delovanjem mogu pomoći u lečenju paradentoze. Nedostatak vitamina C i D doprinosi nastanku ovog oboljenja pa je neophodno nadoknaditi ih. Propolis je čudotvoran kada su bakterijske i virusne infekcije u pitanju, pa s’toga može biti od velike pomoći u lečenju paradentoze. Preporučuje se ispiranje usne duplje sa vodenom rastvorom koji sadrži 15-20 kapi propolisa.

Lečenje paradentoze u Srbiji

Paradentoza ili parodontopatija je progresivno propadanje svih struktura paradentoza lecenjekoje zub drže u kosti, usled čega dolazi do pomeranja i konačno do gubitka zuba.

Parodontopatija je najrasprostranjenija bolest zuba, a najveća opasnost je što ne boli sve dok ne dođe do komplikacija. Ovu bolest izaziva zubni plak koji se taloži na zubima i koji se ne može otkloniti običnim pranjem zuba.

Prvi simptom parodontopatije je krvarenje i preosetljivost desni, a uzroci mogu biti različiti. Najčešće je to genetska bolest, ali izazivaju je i neredovna ili nepravilna oralna higijena, pušenje, nepravilan položaj zuba, hormonski poremećaj i dr.

Kako bi se sprečilo manifestovanje ove bolesti, neophodno je pored dobre redovne higijene, redovno odlaziti kod zubara i uklanjati kamenac.

Ukoliko je već došlo do oboljenja parodoncijuma, postoji nekoliko vrsta lečenja, koja zavise od stepena parodontopatije.

U početnom stadijumu kad se pojavi gingivitis, lečenje je jednostavno jer su parodontalni džepovi odnosno prostor koje se stvori između zuba i desni,neznatni. Tada se kamenac i zubni plak otklanjaju posebnim instrumentima koji funkcionišu po principu ultrazvučnih vibracija.

Ukoliko su džepovi evidentni postoje dve vrste terapije u zavisnosti od uznapredovanosti parodontopatije. Ukoliko džepovi nisu suviše duboki, pristupa se čišćenju ili kiretaži parodontalnih džepova kojim kojim se  odstranjuju  sva patološki izmenjena tkiva parodoncijuma. Ukoliko su džepovi preduboki da bi se kiretažom očistili, pristupa se hirurškoj intervenciji  odnosno režanj operaciji. Režanj operacija se retko izvodi na samo jednom zubu, uglavnom je cela regija zahvaćena uznapredovalom parodontopatijom. U tom slučaju se pravi rez na desnima koje se odiže u obliku režnja i tako se postiže dobar pristup parodontalnom džepu, kako bi bilo omogućeno potpuno uklanjanje patološki izmenjenog tkiva. Ukoliko je parodontopatija izazvala teža koštana razaranja i duboke infrakoštane džepova, defekti se, gde je moguće, nadoknađuju  veštačkom kosti u obliku granula.

Svi navedeni postupci rade se pod lokalnom anestezijom i bezbolni su. Period oporavka zavisi od faze parodontopatije, odnosno od preduzete intervencije ali nije duži od 2 dana. Svi tretmani parodontopatije u Beogradu se vrše u jednom danu i preporučuje se još jedna kontrola dan nakon intervencije.

[tags_all_in_one number=“20″ smallest=“12″ largest=“24″ unit=“px“ separator=““ orderby=“name“ order=“asc“ post=“true“]