Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1

Kod šećerne bolesti tipa 1 postepeno propadaju beta ćelije pankreasa koje proizvode insulin sve do apsolutnog nedostatka insulina. Bez insulina koji pokreće glukozu u ćelije, nivo šećera u krvi postaje prekomerno visoka i nastaje hiperglikemija.
Zbog čega nastaje šećerna bolest tip1?
Ko oboleva od šećerne bolesti tipa 1?
Koji su simptomi šećerne bolesti tipa 1?
krizna stanja
Komplikacije šećerne bolesti
Koje su opšte smernice lečenja šećerne bolesti tipa 1?
Način života kod šećerne bolesti tipa 1
Kontrola šećerne bolesti tip 1
Kako se sprečavaju komplikacije dijabetesa tipa 1?


Zbog čega nastaje šećerna bolest tip1?

Šećernoj bolesti tipa 1 obično prethodi faza bez simptoma, poznata kao inzulitis, kada T ćelije imunog sistema počinju infiltrira i uništavati beta ćelije pankreasa. Nije poznato što pokreće ovu pojavu, ali postoje dokazi o genetičkoj predispoziciji i faktorima okoline. Napredovanje bolesti od inzulinitisa do potpuno razvijenog dijabetesa može potrajati čak više od nekoliko godina.

Ko oboleva od šećerne bolesti tipa 1?

Šećerna bolesti tipa 1 ređa je od tipa 2 i predstavlja svega 7 do 10% svih slučajeva dijabetesa. Tip1 se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali obično se javlja u periodu između detinjstva i 30. godine života, najčešće u doba detinjstva i adolescencije. Bolesti su podložni jednako dečaci i devojčice.

Koji su simptomi šećerne bolesti tipa 1?

Kada se proizvodnja insulina smanji na minimum, šećerna bolest tipa 1 obično se naglo pojavi i brzo napreduje. Znakovi koji upozoravaju na pojavu bolesti su: učestalo mokrenje, ponovno mokrenje u krevet nakon što je dete već odviknuta, neobična žeđ, potreba za slatkim i hladnim pićima, ekstremna glad, nagli gubitak težine, slabost, svrab genitalne regije, ekstreman umor, zamućen vid ili druge promene vida i razdražljivost. Deca koja boluju od dijabetesa tipa 1 često su nemirna, apatična i mogu imati poteškoće u školi. U akutnim slučajevima dijabetesa tipa 1 mogu se pojaviti mučnina i povraćanje. U teškim slučajevima dijabetička koma može biti prvi znak šećerne bolesti tipa 1.

krizna stanja

Dijabetička ketoacidoza je po život opasna komplikacija. Simptomi ketoacidoze su mučnina i povraćanje te, kod dece, bol u stomaku. Disanje može biti duboko i ubrzano uz učestale uzdahe. Otkucaji srca su obično ubrzani. Ukoliko stanje potraje, može nastupiti koma i na kraju smrt. Prva pomoć sastoji se od davanja insulina kako bi se ispravio metabolizam glukoze i ketona te brzo nadomještavanje tečnost i elektrolita.
Hipoglikemija. Intenzivna terapija insulinom ili lekovima kojima se podstiče lučenje insulina povećava se rizik od nastanka hipoglikemije do koje dolazi kada nivo glukoze u krvi padne ispod normalnih vrednosti. Hipoglikemija se može pojaviti zbog nedovoljnog uzimanja hrane, vežbanja ili uzimanja alkohola. Blagi simptomi uključuju znojenje, drhtanje, glad i ubrzane otkucaje srca. Veoma niske koncentracije glukoze u krvi mogu ubrzati neurološke simptome – konfuziju, slabost, dezorijentisanost, ratobornost, au retkim i najgorim slučajevima komu i smrt. Porodica i prijatelji morali bi poznavati simptome. Bolesniku treba dati 3-5 tvrdih bombona, 2-3 kesica šećera ili pola šoljice (više od 1 dl) voćnog soka (pod uslovom da može da guta). Članovi porodice i prijatelji mogu naučiti kako se daje injekcija glukagona, hormona koji za razliku od insulina povećava koncentraciju glukoze u krvi. Hipoglikemija se često javlja za vreme spavanja, naročito kod dece, čak i one koja nisu na intenzivnoj terapiji insulinom. Lagani obroci u vreme odlaska na spavanje mogu biti efikasni.

Komplikacije šećerne bolesti

Osnovne komplikacije šećerne bolesti javljaju se usled poremećaja u krvnim sudovima i oštećenja nerava (neuropatija). Oštećenja velikih krvnih sudova ugrožava srce, posebno kod srčanih bolesnika i osoba sa visokim krvnim pritiskom, a mogu izazvati i probleme u cirkulaciji nogu. Promene na malim krvnim sudovima (mikrovaskularne) posebno su opasne za oči i bubrege.
Koje su opšte smernice lečenja šećerne bolesti tipa 1?
Insulin je neophodan za preživljavanje i glavno je uporište u terapiji šećerne bolesti tipa 1. Izuzetno je važno planiranje dete kao kompenzacija za insulin i izvor zdrave hrane. Primarna komplikacija intenzivirane terapije insulinom je veća podložnost hipoglikemiji.

Način života kod šećerne bolesti tipa 1

Da bi se postigla što veća kvaliteta života uz terapiju insulinom potrebno je menjati i životne navike. Tu spadaju dijetetske mere, fizička aktivnost, kontrola telesne težine te njega stopala zbog spječavanja hroničnih komplikacija dijabetesa. Naravno, sve je potrebno raditi u saradnji i prema preporukama dijabetologa.
Kontrola šećerne bolesti tip 1
Kod pacijenata na insulinu problem je i hipoglikemija i hiperglikemija. Stoga je važno pažljivo pratiti koncentraciju glukoze u krvi.
ovremeno se meri hemoglobin A1c (Hb A1c) ili glukozilirani hemoglobin kako bi se utvrdila prosečna koncentracija šećera u krvi.
Testiranje urina korisno je u otkrivanju prisustva ketona i treba ga uvek sprovoditi tokom bolesti ili stresa, kada je verovatno da će dijabetes izmaći kontroli.
Za one na intenzivnoj inzulinskoj terapiji stručnjaci preporučuju pregled očiju na početku lečenja i nakon toga svaka tri meseca do godine dana.

Kako se sprečavaju komplikacije dijabetesa tipa 1?

Kod pacijenata koji kontrolišu visoki krvni pritisak, redovno posećuju lekara i strogo se pridržavaju insulinske terapije, procenat komplikacija može biti za trećinu manji nego kod pacijenata koji ne preduzimaju ove mere. Kod intenzivnog lečenja je dobijanje na težini uobičajeno, zbog čeka su pacijenti izloženi riziku visokog krvnog pritiska i nezdravih koncentracija holesterola. Svi, a posebno bolesnici koji boluju od šećerne bolesti trebali bi da žive zdravo.

[tags_all_in_one number=“20″ smallest=“12″ largest=“24″ unit=“px“ separator=““ orderby=“name“ order=“asc“ post=“true“]