Rak pankreasa

Rak pankreasa simptomi i lecenje 

Rak pankreasa simptomi  se najčešće otkriju vrlo kasno, te je stopa izlečenja u tim slučajevima veoma niska, tome doprinosi i veoma agresivna priroda ovog kancera. U čak 85 odsto slučajeva rak gušterače se ne otkrije na vreme  a tada su šanse za preživljavanje kod pacijenata svega posto.

Rak pankreasa je na osmom mestu po smrtnosti od svih kancera.

Koja je funkcija pankreasa

Pankreas je velika žlezda s unutrašnjim i spoljašnjim lučenjem (endokrino-egzokrina), smeštena duboko u gornjem delu trbušne duplje, između želuca i kičmenog stuba, dugačka oko 15 cm, a oblikom podseća na punoglavca. Njegov najširi deo naziva se glava pankreasa  i smešten je uz tanko crevo, na desnoj strani abdomena, središnji deo naziva se telo pankreasa, dok je uski, izduženi deo koji se naslanja na slezinu – rep pankreasa.

Njegova egzokrina (spoljašnja) funkcija odnosi se na proizvodnju pankreasnih sokova koji sadrže enzime (tripsin, himotripsin, lipazu i amilazu) odgovorne za razlaganje proteina, masti i ugljenih hidrataiz hrane na sitne molekule, kako bi ih telo moglo apsorbovati. Endokrina funkcija obuhvata lučenje hormona insulina i glukagona, čije je delovanje antagonističko.
Proizvode ih endokrine ćelije grupisane u takozvana Langerhansova ostrvca, razbacana po egzokrinom pankreasu, najviše u njegovom repu. Insulin omogućava skladištenje šećera u ćelijama, koji se koristi kao izvor energije. Kada se poveća koncentracija glukoze (šećera) u krvi,dolazi do pojačane produkcije insulina i snižavanja nivoa glukoze. Medutim, usled poremećaja lućenja insulina ili insulinske rezistencije (ćelije ne reaguju na delovanje insulina), nastaje hiperglikemija, to jest nagomilavanje glukoze u krvi, što uzrokuje
dijabetes.

Koje vrste raka pankreasa postoje

Rak gušterače je najčešće maligni i može biti primarni (potiču iz samog pankreasa) ili sekundarni rak pankreasa(kada se tumors drugog organa proširi na pankreas).Karcinom pankreasa se najčešće razvija u području glave (65%), slede oni u predelu tela(30%), a najređe je zahvaćen rep pankreasa (5%).
Egzokrini tumori (razvijaju se u ćelijama koje luče enzime) daleko su učestaliji (95%), a najzastupljeniji je :

ADENOKARCINOM PANKREASA

U pitanju je tumor epitelnog tkiva žlezde. Ova vrsta zloćudnog tkiva razvija se u ćelijama oko mreže kanala kojima se digestivni sokovi prenosedo glavnog odvodnog kanala pankreasa,odakle se ulivaju u dvanaestopalačno crevo. Adenokarcinom pankreasa se nalazi na 11. mestu na listi najučestalijih malignih bolesti, a po smrtnosti je na petom mestu.

Endokrini tumori nazivaju se i neuroendokrini i rastu znatno sporije od egzokrinih, a mogu biti funkcionalni i nefunkcionalni. Prvi luče hormone koji izazivaju specifične kliničke sindrome, dok
se nefunkcionalni tumori ne manifestuju nikakvim tegobama.

RAK PANKREASA SIMPTOMI

Do ulaska u poodmaklu fazu rak pankreasa ne ispoljava simptome, ili su oni zanemarIjivi. U uznapredovalom stadijumu kod 75% pacijenata dolazi do gubitka telesne težine i snažnih bolova u gornjem delu stomaka i leđa, koji se šire ka lopaticama. Njihov intenzitet se povećava nakon jela ili prilikom ležanja, a popušta pri naginjanju unapred. Klinički simptomi raka pankreasa jesu i malaksalost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, dispepsija (nespecifične stomačne tegobe u vidu nadutosti, podrigivanja, učestalih gasova),nagli nastanak šećerne bolesti, anoreksija i depresija.

Tumori tela i repa pankrerasa se otkrivaju se kasno, jer izazivaju opšte smetnje koje ne ukazuju direktno na oboljenje ovog organa. Rak glave pankreasa moguće je dijagnostikovati ranije jer se manifestuje žuticom, hepatomegalijom (uvećanjem jetre), bolnom osetljivošću abdomena, povećanom žučnom kesom, belom ili sivkastom stolicom i tamnom mokraćom. U oko 25% slućajeva rak pankreasa je moguće napipati pritiskom na stomak.

RAK PANKREASA PROGNOZA

Tegobe nastaju tek u poodmaklom stadijumu, kada tumor pankreasa nije moguće odstraniti hirurškim putem. Nakon dijagnostikovanja bolesti, više od 95% Ijudi umre u naredne dve godine, jer rak pankreasa brzo metastazira na okolne organe, najpre na jetru i pluća.

Ukoliko se ne primeni terapija, pacijent umire u roku od tri do šest meseci, dok svega 4% lečenih pacijenata preživi petogodišnji period. Najčešće pogađa starije osobe između 60 i 70 godina,učestaliji je rak gušterače kod muškaraca nego kod žena (muškarci imaju 30% veće šanse da obole), kao i kod pripadnika crne rase u odnosu na belce.

RAK PANKREASA UZROCI

Rak pankreasa pogađa u proseku jednu od 76 osoba.Glavni faktori rizika jesu starija životna dob, pušenje cigareta, ishrana bogata  zasićenim mastima i crvenim mesom, a siromašna voćem i povrćem, gojaznost (osobe čiji je indeks telesne mase iznad 30 imaju veće šanse da obole od raka pankreasa), nedostatak fizičke aktivnosti, kao i ranije bolesti kao npr. pankreatitisupala pankreasa, dijabetes  i ciroza jetre.

Najvećem riziku izložene su osobe u čijoj su užoj porodici zabeleženi slučajevi obolelih od raka pankreasa, karcinoma dojke i jajnika, polipoze debelog creva, naslednog pankreatitisa i melanoma.

RAK GUŠTERAČE DIJAGNOZA

Najpouzdanija metoda uspostavljanja dijagnoze i utvrđivanja stadijuma karcinoma jeste CT (kompjuterska tomografija), koja detektuje rak pankreasa u 75% slučajeva. Ukoliko je reč o raku koji je metastazirao ili ga je nemoguće operisati, sprovodi se potkož na aspiracija iglom za histološku analizu(uzimanje uzorka tkiva pankreasa provlačenjem igle kroz kožu).

Endoskopskim ultrazvukom otkrivaju se manji tumori i utvrđuje stepen njihove proširenosti, što se postiže uvođenjem kroz usta tanke fleksibilne cevčice na čijem je kraju kamera. Prilikom pregleda potrebno je uzeti uzorak tkiva za patohistološku analizu kako bi se dijagnoza potvrdila. U 25 do 50% slučajeva prisutna je hiperglikemija (povećana koncentracija šećera u krvi).

rak pankreasa simptomi

PUŠENJE I RAK PANKREASA

Istraživanja pokazuju da pušenje uzrokuje između 20 i 30% slučajeva raka pankreasa. Oni koji puše više od kutije cigareta dnevno imaju dva do pet puta već e šanse da obole od ovog smrtonosnog oboljenja.S druge strane, hrana obogaćena niklom, selenom, likopenom i folnom kiselinom smanjuje šanse za obolevanje od kancera gušterače za 33 do 95%.

ISHRANA KOD KARCINOMA PANKREASA

Niklom su bogate špargle, pečurke, kruške, grašak, jezgrasto voće(orasi, lešnici)  čokolada, selenom obiluju brazilski orah, semenke suncokreta, jaja i riba poput tune i sardele, likopena najviše ima u kajsijama, grejpu, lubenici i paradajzu, a folne kiseline u zelenom
povrću.Više pročitajte u tekstu ishranom protiv raka .

RAK GUŠTERAČE LEČENJE

Za lecenje raka pankreasa najdelotvorniji je hirurški zahvat, koji može biti radikalan i palijativan. Radikalno lečenje podrazumeva odstranjivanje (resekciju) obolelog dela gušterače. Više informacija o zahvatima na pankreasu dao je prof.dr.Pavle Milošević upravnik klinike za abdominalnu,endokrinu i tranplatacionu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine :

OPERACIJA PANKREASA

U slučaju karcinoma glave pankreasa na raspolaganju su dve radikalne hirurške metode, a to su duodenopan-kreatektomija (uklanjanje pankreasa i dvanaestopalačnog creva) i pilorusprezervirajuća duodenopankreatektomija. Ovi zahvati podrazumevaju uklanjanje pankreasa i dela tankog creva koji se naziva duodenum (dvanaestopalačno crevo), a koji je u neposrednom kontaktu sa žlezdom.

Ukoliko je u pitanju  maligni tumor tela pankreasa, moguće je uraditi resekciju središnjeg dela žlezde, dok se u slučaju raka repa pankreasa izvodi distalna splenopankreatektomija, koja podrazumeva odstranjivanje tela pankreasa s resekcijom slezine.

Palijativna hirurgija se sprovodi kod pacijenata sa neresektabilnim karcinomom pankreasa, to jest kada je rak pankreasa u uznapredovaloj fazi. Palijativna hirurgija podrazumeva kreiranje anastomoza (spojeva, bajpaseva) između žučnog stabla i creva, s ciljem da se poboljša kvalitet života pacijenata. Uz hiruršku intervenciju primenjuju se hemoterapija i radioterapija.

OPERACIJA PANKREASA REZULTATI

Rezultati zavise od stadijuma tumora, a najviše uspeha postiže se kada se hirurška terapija koristi s hemoterapijom i/ili zračenjem.

LECENJE PANKREASA LEKOVITIM BILJEM

Upala pankreasa – pankreatitis se može lečiti  i uz pomooć lekovitog bilja,dok je rak pankreasa veoma teško oboljenje koje se leči uglavnom hirurški i to sa veoma malim postotkom izlečenja.Sledeće bilje je veoma delotvorno i podstiče proticanje pankreasnog soka: ehinacea,svež sok od koprive,ljutić,koren lincure,klekove bobe,koren sladića koji pomaže rad žlezda.Takođe su delotvorne biljke koje pomažu radu jetre a samim tim i pankreasu to su:čičkov koren,sikavica,crvena detelina i sl..

Preporučujemo da pročitate sledeće tekstove na našoj stranici : kako se leči masna jetra, budwig dijeta za lečenje kancera, ishranom protiv raka, alkalna hrana i dijeta, graviola lek iz prirode, zlatna maka i najlekovitije biljke sveta …

[tags_all_in_one number=“20″ smallest=“12″ largest=“24″ unit=“px“ separator=““ orderby=“name“ order=“asc“ post=“true“]

Sav sadržaj na stranici mijidoktori.rs namenjen je isključivo opštem informisanju o zdravlju  i ne može se tretirati kao zamena za stručni medicinski savet !