POPUSTI-AKCIJE-BESPLATNI KUPONI

 • Papa test i Kolposkopija

Papa test i Kolposkopija


Cena: 0,00 din

Neverovatan popust

Podelite ovu ponudu:

Opis ponude


PONUDA JE ISTEKLA

PAPA I - uredan nalaz

PAPAII - netipične zapaljenjske promene

PAPA III - displazija: blaga, srednje teška ili teška

PAPA IV - karcinom in situ

PAPA V - sumnja na invazivni karcinom

I drugi novi sistem klasifikacije tzv Bethesda sistem koji rezultate svrstava u 4 grupe:

 • CIV 1 blaga displazija
 • CIV 2 umerena displazija
 • CIV 3 teška displazija
 • CIS carcinoma in situ

Papa test prva grupa, Papa test druga grupa, Papa test treća grupa, Papa test četvrta grupa, Papa test peta grupa

PAPA test je skrining metoda kojom se stapićem i četkicom skidaju ćelije sa površine grlića materice i iz cervikalnog kanala da bi se posmatrale pod miroskopom. PAPA test ima pet grupa. i to su: I i II grupa kojom su obuhvaćene normalne ćelije, III grupa su abnormalne ćelije, IV grupa su maligne ćelije u manjem broju, dok V grupa predstavlja brojne maligne ćelije. Radi se uvek u kombinaciji sa kolposkopijom, jer kombinovanjem ove dve dijagnostičke metode se postiže tačnost od 98%.

Kolposkopija podrazumeva pregled grlića materice, vagine i spoljašnjih genitalija pod uveličanjem od 10-60 puta. Na ovaj način je omogućeno preciznije sagledavanje promena na genitalnim organima žene. Najpre se pregledaju spoljašnji genitalni organi, a zatim se aplikuje spekulum da bi se pregledali vagina i grlić materice. Premazivanjem grlića 3% sirćetnom kiselinom otklanja se višak sluzi, epitel grlića bubri a promene na njemu postaju vidljivije. Po završenom pregledu grlića sirćetnom kiselinom, grlić se premazuje Lugolovim rastvorom, rastvorom joda (Schiller-ova proba). Zdrave ćelije normalnog pločasto slojevitog epitela koje sadrže glikogen dobijaju tamno braon boju, dok se to ne dešava kod ćelija cilindričnog i displazičnog epitela, kao i kod malignih ćelija, koje ne sadrže glikogen. Pregled nije bolan, a nelagodan je kao i svaki ginekološki pregled. Traje oko 5-10 minuta i ne radi se pod anestezijom. Ukoliko postoje kolposkopski sumnjive promene uzima se komadić tkiva za analizu (biopsija) i tada se može dati lokalna anestezija.

 • Kolposkopski pregled uz uzimanje PAPA testa je potrebno raditi jednom godišnje, pod uslovom da je prethodna kontrola bila u granicama normale. Prvi ovakav pregled treba uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa, ali ne kasnije od 21. godine života. Cilj kolposkopije:
 • rano otkrivanje sumnjivih promena na površini grlića materice, koje mogu vremenom ako se ne leče da prerastu u karcinom grlića materice
 • tačna procena mesta i stepena sumnjivih (prekanceroznih) promena (L-SIL, H-SIL)
 • mogućnost prepoznavanja promena povezanih sa HPV virusom (humani papiloma virus) koji se smatra najvažnijim faktorom za nastanak raka vrata materice
 • prepoznavanje već postojećeg karcinoma grlića materice u početnim ili uznapredovalim stadijumima

NAPOMENA: Ovaj pregled nije bolan, ali možete osetiti izvesnu neprijatnost. Možda ćete osetiti bol ili iritaciju, posebno ukoliko je prisutna vaginalna infekcija, ali zapamtite da što ste opušteniji, lekar će moći brže da uradi pregled i biće manje neprijatno.

Ocene koje se daju nakon obavljenog Papanikolau testa su PAPA I, II, III, IV i V. Označavaju se rimskim brojevima i svaka ima značenje. I i II su zadovoljavajući rezultati, dok ostali zahtevaju terapiju.

Kolposkopski pregled i PAPA test treba raditi na 6 meseci, a obavezno jedanput godišnje.Smatra se da bi se tako smrtnost od raka grlića materice smanjila za 90%.

Citološki nalaz po Papanikolau deli se u 5 grupa ( 1954g)

Prva grupa ( PAPA I ) – znači da je nalaz u potpunosti dobar. Veoma mali broj žena može da ima ovakve rezultate.

Druga grupa ( PAPA II ) – i ovaj rezultat je sasvim zadovoljavajući. Znači da imate određene zapaljenske promene, ali nije ništa alarmantno ili zabrinjavajuće. Većina žena, koja nema oboljenje dobije ovakav rezultat na PAPA testu.

Treća grupa ( PAPA III ) – ovaj rezultat znači da su se pojavile neželjene, nezrele ćelije, ali nisu u potpunosti zauzele, takozvano epitelsko tkivo koje se nalazi i u vagini. Ako su vam rezultati PAPA testa PAPA III znači da su ove neželjene ćelije zauzele manje od jedne trećine epitelskog tkiva. Doktor će odrediti terapiju, ali nemojte da vas rezultati zaplaše jer ne mora da znači da ste u nekoj drastičnoj opasnosti. Četvrta grupa ( PAPA IV ) – četvrta grupa znači da su nezrele ćelije zauzele više od jedne trećine epitela i ginekolog bi ovde trebao da reaguje sa adekvatnom terapijom.

Peta grupa ( PAPA V ) – ovi rezultati već znače da imate u sebi maligne ćelije.

Nije ništa neobično da Papa test izazove malu količinu krvarenja. Procedura uzimanja papa brisa podrazumeva uklanjanje ćelija sa osetljive sluzokože grlića malom četkicom i plastičnom lopaticom. Ova vrsta krvarenja ne uzorkuje nikakva oštećenja i sama se zaustavlja. Međutim, ako je krvarenje uzrokovano uzimanjem pap brisa, krvarenje treba da bude blago i da brzo prođe. U suprotnom, potrebna su dodatna ispitivanja.

Klasifikacija PAPA testa

Postoje dva sistema klasifikovanja.Prema opšte poznatoj starijoj klasifikaciji, nalazi se svrstavaju u 5 grupa: 

 • PAPA I - uredan nalaz
 • PAPAII - netipične zapaljenjske promene
 • PAPA III - displazija: blaga, srednje teška ili teška
 • PAPA IV - karcinom in situ
 • PAPA V - sumnja na invazivni karcinom

I drugi novi sistem klasifikacije tzv Bethesda sistem koji rezultate svrstava u 4 grupe:

 • CIV 1 blaga displazija
 • CIV 2 umerena displazija
 • CIV 3 teška displazija
 • CIS carcinoma in situ

Na kraju da naglasimo da je PAPA test jednostavna dijagnostička metoda kojom se pravovremeno mogu otkriti abnormalne ćelije u grliću materice. On omogućava ranu dijagnozui pravovremeno lečenje, što sprečava da abnormalne ćelije postanu maligne, postanu rak i ugroze život ženi. Ukoliko je medicinski opravdano test se može izvoditi na šest meseci a prema potrebi i češće, jer su istraživanja pokazala da se redovnim i pravovremenim Papanikolau testom i do 90% može smanjiti rizik umiranja od  raka grlića materice.

PONUDA JE ISTEKLA

Detalji o firmi


Gracia Medika

011/3285-140, 011/3285-145, 060/441-43-50, 060 4414-353

Koče Popovića 7, Centar

Radno vreme: pon-pet: 8-21h, sub: 9-15h, ned: Ne radi

U okviru Poliklinike Gracia Medika u mogućnosti smo da pacijentima ponudimo konsultacije i preglede lekara svih specijalnosti uz ekspertske preglede poznatih profesora sa Medicinskog fakulteta, kao i lekara iz renomiranih bolnica (Narodni front, VMA, Klinički centar, GAK i drugih) uz angažovanje profesionalnog medicinskog osoblja za razlicite vrste medicinskih usluga. Poliklinika Gracia Medika je specijalizovana u oblastima Opšte i Estetske hirurgije, Ginekologije, Fizijatrije, kao i u Oftalmologiji i svim granama Interne medicine(Kardiologija, Endokrinologija, Gastroenterologija, Pulmologija, Nefrologija…).

SVE PONUDE OVOG PONUĐAČA
www.mojidoktori.rs
ponuda@mojidoktori.rs
066 54 20 809
Pon-sub: 09:00 do 17:00 časova
PIB:112032720
 © 2015 mojidoktori.rs

www.mojidoktori.rs/blog

Preuzet besplatan kupon Vam omogućava da iskoristite popust na određenu robu ili uslugu i platite na licu mesta, bez odlaska u poštu/banku ili plaćanja ebanking nalogom.

MojiDoktori.rs svakog dana nudi privlačne i vrlo povoljne ponude proizvoda i usluga

uz popuste do 90%.laboratorije,hrana i piće, putovanja, zdravlje, kozmetičke usluge,fitnes

i sport, obrazovanje,pedikir i manikir,wellness,stomatologija ... MojiDoktori ima dnevne

ponude za gradove Beograd,Novi Sad i Niš