Stitna zlezda problemi

Štitna žlezda problemi

leptirastog oblika u vratu može da ima dramatičan uticaj na brojne telesne funkcije. Ako ste žena starosti iznad 35 godina, izgledi za poremećaj tireoide, prema nekim procenama, viši su od 30 odsto.

Prema proceni Američkog udruženja kliničkih endokrinologa, najmanje 30 miliona Amerikanaca ima poremećaj štitne žlezde, dok kod polovine obolelih stanje nije dijagnostifikovano. Žene su deset puta sklonije problemima sa tireoidom.

Ova žlezda se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone koji regulišu, između ostalog, telesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari mogu da se pogoršaju kada štitna žlezda radi premalo ili previše. Šta može da uzrokuje njen loš rad? Krivci mogu da budu genetika, autoimuni napad, trudnoća, stres, nedostatak hranjivih materija, toksini u životnoj sredini, ali stručnjaci još nisu u potpunosti sigurni.

 

 

Evo nekoliko simptoma koji upućuju da bi trebalo da proverite rad štitne žlezde kod lekara:

Iscrpljeni ste

Osećaj iscrpljenosti može da bude povezan sa brojnim stanjima, ali postoji velika povezanost s hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stvaranja premalo hormona štitne žlezde. Ako ste umorni čim se probudite, čak i nakon što ste cele noći kvalitetno spavali, to bi moglo da znači da vam tireoida ne radi dovoljno dobro.

Osećate se bezvoljno

Ukoliko ste neobjašnjivo tužni i bezvoljni, to može da bude povezano sa simptomom hipotireoze. Hormon štitne žlezde može da ima uticaj na nivo „hormona sreće„, serotonina, u mozgu.

 

Nervozni ste i nestrpljivi

Uznemirenost i „čudan osećaj“ može da bude povezan s hipertireozom, kada štitna žlezda proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima, vaš organizam može da bude u petoj brzini. Ako ne možete da se opustite, štitna žlezda bi mogla da bude u „hiper“ modu.

Apetit i ukus hrane su se promenili

Povećani apetit može da bude znak hipertireoze, jer zbog previše hormona štitne žlezde možete stalno da osećate glad. Usporena štitna žlezda, s druge strane, može da se poigra sa ukusima i mirisima hrane.

Zbunjeni ste

To može da bude uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu da budu na udaru lošeg rada štitne žlezde. Kod previše hormona štitne žlezde možete da imate poteškoće s koncentracijom, a premalo uzrokuje zaboravnost i rupe u sećanju. Žene to često pogrešno pripisuju menopauzi.

 

Izgubili ste interes za seks

Malo ili nimalo želje za seksualnim životom može da bude posledica poremećaja štitne žlezde. Premalo hormona tireoidne žlezde može da utiče na nizak libido, ali kumulativni uticaj drugih simptoma hipotireoze – debljanje, nedostatak energije, bol – takođe igraju veliku ulogu.

Lepršavi ste i uzbuđeni

Taj lepršavi osećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete da osećate kao da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. To osećate u grudima ili kada dodirnete pulsne tačke na vratu. Lupanje srca može da bude znak hipertireoze.

Suva koža

Suva koža koja se ljušti može da bude znak hipotireoze. Promene u teksturi kože i izgledu povezani su sa usporenim metabolizmom, što može da smanji znojenje. Koža sa nedovoljno vlage brzo postane suva. Takođe, nokti postanu krhki i neravni.

 

Rad creva je nepredvidiv

Ljudi s hipotireozom ponekad se žale na konstipaciju. Poremećaj u proizvodnji hormona izazvaće usporavanje probave. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze. S druge strane, preterana proizvodnja hormona štitne žlezde može da uzrokuje proliv ili češću stolicu.

Poremećen menstrualni ciklus

Duže menstruacije sa jačim bolovima mogu da budu znak hipotireoze. Skraćen je i razmak između dve menstruacije. S hipertireozom, visoki nivoi hormona menstruaciju čine neredovnom na drugačiji način. Krvarenje je blaže i kraće traje, a razmak između menstruacija je veći.

Bolni ekstremiteti ili mišići

Tokom vremena, premalo hormona štitne žlezde može da ošteti živce koji iz mozga i kičmene moždine šalju signale kroz telo, pa može da se desi da imate iznenadne osećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama.

 

Visok krvni pritisak

Po nekim procenama, osobe sa hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik da dobiju visoki krvni pritisak. Jedna teorija je da niski nivoi hormona štitne žlezde usporavaju otkucaje srca, što utiče na snagu pumpanja i fleksibilnost krvnih ćelija. Oba stanja uzrokuju porast krvnog pritiska.

Poremećeno regulisanje telesne temperature

Osećaj hladnoće povezan je s hipotireozom. Usporavanje sistema usled usporenog rada štitne žlezde znači da su ćelije potrošile manje energije. Manje energije znači manje toplote. S druge strane, preterana aktivnost štitne žlezde tera ćelije da proizvode energiju u petoj brzini. Zato je osobama s hipertireozom ponekad vruće i preterano se znoje.

Promukli ste i imate čudan osećaj u vratu

Promene u glasu ili osećaj knedle u grlu povezani su sa poremećajem štitne žlezde. Dobro pogledajte vrat da vidite da li imate znakove oticanja štitne žlezde. Koristeći ručno ogledalo, gledajte grlo dok gutate vodu. Gledajte da li postoje bilo kakva ispupčenja ili izbočine u području štitne žlezde, koja se nalazi ispod grkljana. Ako vidite bilo što sumnjivo, obratite se lekaru.

 

Poremećen san

Ako vam se stalno spava, možda patite od hipotireoza. Lenja štitna žlezda usporava telesne funkcije. A ako ne možete da spavate, možda je u pitanju hipertireoza. Preterani rad štitne žlezde uzrokuje nelagodnost i ubrzava puls, zbog čega teško spavate.

Kosa je tanja i opada

Suva, lomljiva kosa koja puca ili opada može da bude znak hipotireoze. Premalo hormona ometa ciklus rasta dlaka i folikule stavlja u stanje mirovanja. To može da uzrokuje gubitak dlaka po celom telu. Preaktivna štitna žlezda takođe loše utiče na dlakavost, ali samo na kosu.

Ne možete da zatrudnite

Ako duže vreme bez uspeha pokušavate da dobijete dete, previše ili premalo aktivna štitna žlezda mogla bi da bude odlučujući faktor. Oba stanja utiču na ovulaciju, što narušava plodnost.

Visok holesterol

Visoki nivoi lošeg holesterola koji nisu reagovali na ishranu, vežbanje ili lekove, povezani su sa hipotireozom.

Povišeni nivoi lošeg holesterola mogu da budu uzrokovane lenjom štitnom žlezdom i razlog su za zabrinutost. Nelečena hipotireoza može da dovesti do srčanih problema, uključujući i srčani udar.