Akutni pankreatitis (zapaljenje pankreasa)
Uzroci nastanka bolesti
Za nastanak akutnog pankreatitisa mogu biti odgovorni mnogi faktori, poput, konzumacije alkoholnih pića, bolesti žučnih puteva, postoperativna stanja, metabolički poremećaji, infekcije; pankreatitis izazvan lekovima. Mehanizmi kojima različiti faktori započinju zapaljenje pankreasa nisu identifikovani.
Klinička slika
Abdominalni bol je glavni simptom akutnog pankreatitisa. Bol je oštar po intenzitetu, stalan i širi se u vidu pojasa. Bol je često intenzivniji u ležećem položaju i bolesnicima je lakše kada sede i pognu se napred. Osim toga vrlo često se javljaju muka, povraćanje, nadutost trbuha, slabost, znojenje, uznemirenost. Bol se može pogoršati nakon uzimanja alkohola može se pogoršati kada se jede ili pije naročito masna hrana ili hrana sa visokim sadržajem masti. Tada se javlja u roku od nekoliko
minuta nakon obroka.
Laboratorijski nalaz
Dijagnoza akutnog pankreatitisa se najčešće postavlja na osnovu vrednosti amilaze u krvi. Vrednost serumske amilaze tri puta veća od normalne praktično potvrđuje dijagnozu.
Lečenje
Prognoza
Prevencija
Lekari savetuju higijensko – dijetetski režim uz povećan unos voća i povrća i namirnica ne životinjskog porekla. Takođe se savetuje i prestanak konzumacije alkohilnih pića.
Ishrana koja obiluje povrćem može da spreči akutni pankreatitis, objavili su švedski naučnici. Tokom 11 – godišnjeg istraživanja prikupljeni su podaci za oko 80.000 ispitanika odraslog doba. Učesnici studije su unosili prosečno 2 porcije voća i 2,5 porcije povrća dnevno. Pokazalo se da konzumacija povrća nije bila povezana s izgledima za pojavu akutnog pankreatitisa, dok je povećana konzumacija povrća (više od 4 obroka dnevno) dovodila do 44%-tnog smanjenja izgleda za akutni pankreatitis.
Pankreas igra važnu ulogu u probavi. Hrana koja napušta želudac i odlazi u tanko crevo meša se s probavnim enzimima pankreasa, koji neutralizuju želudačnu kiselinu i sprečavaju oštećenje creva. Ali, to je tek početak priče o važnosti pankreasa. Čuvajte je. Enzimi koje proizvodi pankreas razgrađuju hranu tako da telo može da ih apsorbuje.
Pankreas proizvodi i insulin koji snižava nivo šećera u krvi i omogućuje skladištenje energije. Prava hrana neguje i leči pankreas i sprečava bolnu upalu pankreasa – pankreatitis. Evo liste najzdravijih namirnica za zdravi pankreas:
1. Borovnice, trešnje i višnje – dobar su izvor antioksidansa koji štite ćelije od oštećenja.2. Brokoli i povrće poput prokelja, kupusa i karfiola sadrže jake fitohemikalije koje štite od raka.
3. Beli luk, ali i crveni luk dobar su izvor važnih hranjivih materija koje su bitne za zdravlje pankreasa i prevenciju raka.
4. Crno grožđe je odličan izvor resveratrola, jakog antioksidansa. Ali, ako imate upalu pankreasa, izbegavajte crno vino, umesto toga jedite crno grožđe.
5. Crvene gljive reiši smanjuju upale, a Kinezi ih koriste za uspostavljanje ravnoteže u telu.
[tags_all_in_one number=“20″ smallest=“12″ largest=“24″ unit=“px“ separator=““ orderby=“name“ order=“asc“ post=“true“]