kako izbeliti zube prirodnim putem

Današnja stomatologija, svojim napretkom sve lakše i efikasnije dostiže kreiranje lepog i zdravog osmeha kod pacijenata. Takođe i očekivanja pacijenata za lepim zubima i osmehom rastu, jer lep osmeh je taj koji ostavlja utisak na okolinu i čini ih da se bolje osećaju.

Brojni su načini kako izbeliti zube prirodnim putem poznati danas, iako se svakodnevno javlja i mnoštvo novih. Postoje mnogobrojni načini izbeljivanja, međutim neki od njih su pouzdani i ne štete zubnoj gleđi, dok neki vremenom štete iako vam to možda ne deluje tako na prvu loptu.

Predstavićemo vam one koji se najčešće koriste za izbeljivanje zuba kod kuće, da li su štetni i u kojoj meri, a zatim ćemo vam predstaviti i metode za izbeljivanje koje su znatno pouzdanije za vaše zube.

Zašto nečiji zubi brže žute, a nečiji ne?

žuti-zubi-osmeh-usta-devojke

Glavni i najveći razlog zašto zubi brže žute, jeste konzumiranje namirnica koje postepeno menjaju boju zubne gleđi ili je vremenom istanjuju. Zubna gleđ je supstanca odgovorna za boju vaših zuba ispod koje se nalazi sledeći sloj zuba – dentin i on je svetlo braon boje.

Ljudi koji imaju bele zube imaju jaku i debelu zubnu gleđ koja nije oštećena. Nezdravom ishranom i ostalim oštećenjima, gleđ se istanji, a do izražaja dolaze žute i tamnije nijanse koje zubima daje dentin.

Hrana i piće koji utiču na promenu zubne gleđi jesu svakako kafa, crno vino, čaj, pića tamnije boje, slatkiši, gazirani napici, kisele namirnice itd. Takođe, pušenje je još jedan od faktora koji utiču da vaši zubi tamne.

Pored toga, neredovna higijena jeste jedan od faktora koji narušava, kako zdravlje, tako i boju vaših zuba.

10 metoda za izbeljivanje zuba kod kuće

Odgovor na pitanje kako izbeliti zube je vrlo jednostavan, što ga ujedno čini komplikovanim za sprovođenje, a to je izbegavanje loših navika i konzumiranjem pravih namirnica.

 

Međutim, ukoliko dođemo u sitaciju da to nismo ispoštovali do kraja i da nam zubi požute, postoje i razne metode za izbeljivanje zuba kod kuće, neke pouzdanije, neke manje pouzdane, kao i one bezbedne – kod stomatologa.

Pa da počnemo sa prvom metodom.

1. Kokosovo ulje za zube

kako-izbeliti-zube-kokosovim-uljem-četkica-i-kokosovo-ulje-za-izbeljivanje-zuba

Kokosovo ulje jedan je od zdravijih i bezbednijih prirodnih načina za izbeljivanje zuba. Pored toga što pomaže u održavanju higijene usne duplje i čini dah svežim, njegovim korišćenjem vaše desni ostaju zdrave i jake.

Razlog zašto je kokosovo ulje popularno pri izbeljivanju zuba, jeste što je ono potpuno bezbedno za korišćenje i ne oštećuje zubnu gleđ. Vitamini A, D, E, koje kokosovo ulje sadrži, predstavljaju efikasan način za uklanjanje bakterija i jačanje zuba i kostiju!

Postupak kako izbeliti zube kokosovim uljem i pripremiti smesu je sledeći:

 

  • Nakon što se probudite, pre nego što bilo šta popijete ili pojedete, uzmite dve kafene kašičice kokosovog ulja i mućkajte ga 10 minuta, a zatim ispljunite. Nakon toga uzmite mlaku vodu i isperite usta, a zatim operite zube na standardni način. Ovaj metod najčešće se koristi ujutru, međutim možete ga primenjivati i bilo kada u toku dana.
  • Njegova upotreba preporučuje se 3 do 4 puta nedeljno, a prve rezultate primetićete nakon samo nekoliko dana.
  • Takođe, od kokosovog ulja možete napraviti i prirodnu pastu za zube uz pomoć sledećih sastojaka: pola kafene šoljice kokosovog ulja, dve kašičice sode bikarbone, 10 kapi eteričnog ulja nane. Kokosovo ulje ugrejte da postane tečno, a nakon toga dodajte sodu bikarbonu, i mešajte dok ne dobijete čvršću strukturu nakon čega je potrebno dodati eterično ulje i zatvoriti posudu da odstoji. 

Nakon samo nekoliko dana pranja zuba ovom prirodnom pastom, vaši zubi izgledaće belje, vaša sluzokoža biće zdravija, a vaš dah svež.

2. Izbeljivanje zuba sodom bikarbonom

kako-izbeliti-zube-sodom-bikarbonom-kašičica

Soda bikarbona čini jednu od glavnih supstanci koja se koristi pri pravljenju pasta za zube jer postiže efekat izbeljivanja zuba, dok se na prirodan način može koristiti na više načina.

Izbeljivanje zuba sodom bikarbonom smatra se za jedan od najpopularnijih prirodnih načina za postizanje belih zuba. Četkicu za zube potrebno je uvaljati u sodu bikarbonu, a zatim temeljno istrljati zube dva-tri minuta nakon čega ih je potrebno isprati. 

Postoji mogućnost korišćenja sode bikarbone pri pranju zuba u mešavini sa pastom za zube radi postizanja belog efekta, kao i u kombinaciji sa kokosovim uljem što smo već pominjali.

Korišćenjem ove specijalne paste za izbeljivanje, zubi će biti beli, a dah svež.

Napomena: Soda bikarbona u kombinaciji sa sokom od limuna, kao savet za izbeljivanje zuba koji se deli na sve strane, nije preporučljiv za korišćenje od strane stomatologa. Limunov sok je taj koji nagriza zubnu gleđ ukoliko ga ostavite da stoji na zubima par minuta i ukoliko tu metodu često koristite, postoji mogućnost da ćete oštetiti svoje zube. 

Bolje je koristiti neki od bezbednijih metoda bez korišćenja limuna ili jednostavno otići kod stomatologa radi izbeljivanja zuba.

3. Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem​

kako-izbeliti-zube-aktivnim-ugljem-izbeljivanje-zuba-aktivnim-ugljem-devojka-pere-zube

Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem jedna je od popularnijih metoda koja se danas koristi, naročito kod omladine, jer je efikasan, pristupačan, i daje rezultate nakon samo nekoliko dana!

Ono što treba da uradite jeste da kapsule aktivnog uglja stavite na četkicu i njome istrljate zube 2-3 minuta. Nakon što završite, usta isperite mlakom vodom.

Kapsule aktivnog uglja možete naći u svakoj apoteci, i on masira desni prilikom pranja, a najveće efekte primetićete ujutru kada se probudite.

Na tržištu se u poslednjih par godina proizvodi i veliki broj pasti za zube koje sadrže aktivni ugalj i pomažu vam pri izbeljivanju zuba.

 

4. Izbeljivanje zuba kurkumom

Izbeljivanje-zuba-kurkumom-pre-i-posle-efekat

Kurkuma pored toga što je žute boje, prirodna je, zdrava, ne oštećuje zube, a verovali ili ne, može vam pomoći pri njihovom izbeljivanju. Da biste je koristili u svrhu izbeljivanja zuba, pokvašenu četkicu za zube uvaljajte u kurkumu, a zatim njome detaljno istrljajte zube. 

Pastu od kurkume možete spremiti na sledeći način:

  • 4 kašičice kurkume, 2 kašičice sode bikarbone, 2 kašičice kokosovog ulja pomešajte u posudi i tu masu nežno utrljavajte na zube u trajanju od oko 3 minuta, a zatim isperite usta mlakom vodom.
  • Nakon toga dobro isperite zube običnom pastom, prilikom čega ćete primetiti da kurkuma uklanja žute naslage sa zuba i potpomaže uklanjanju kamenca.

Već posle prvog pranja, primetićete blage rezultate i to možete činiti dva puta u toku nedelje. Takođe, kurkumu možete koristiti i sa kombinacijom kokosovog ulja što će pozitivno uticati na beljenje vaših zuba.

Kurkuma se koristi u Indiji već hiljadama godina i predstavlja odličnu prirodnu biljku u svetu medicine, a pored kokosovog ulja idealan je način za prirodno beljenje zuba. Pored izbeljivanja zuba, deluje antibakterijski na usnu duplju i samim tim potpomaže borbu protiv karijesa, kamenca i upale desni.

5. Kako izbeliti zube hidrogenom​

kako-izbeliti-zube-hidrogenom-efekat

Poput sode bikarbone, hidrogen poseduje prirodni efekat izbeljivanja zuba. Često se nalazi u proizvodima koji su namenjeni usnoj higijeni i pored toga što izbeljuje zube, on uništava i bakterije u ustima.

 

Možete ga pronaći u svakoj apoteci i njegovim korišćenjem uklonićete loš dah, dezinfikovati rane u ustima i sprečiti ponovno pojavljivanje istih. Pastu od hidrogena jednostavno je pripremiti, a to možete učiniti na sledeći način:

  • 2 kašičice hidrogen peroksida od 3% pomešajte sa 3 kašičice sode bikarbone i koristite tu smesu za pranje zuba jednom do dva puta nedeljno u trajanju od 2-3 minuta.

Takođe, dve supene kašike hidrogen peroksida možete i mućkati u ustima oko jednog minuta nakon čega je zube potrebno oprati običnom pastom za zube. Rastvor će prilikom pranja zuba početi da peni i to je znak da deluje, jer je to njegova reakcije, pa nemojte da vas to zaplaši.

Dobra stvar je što je izbeljivanje zuba hidrogen peroksidom bezbedno, ali je jako važno koristiti pravu koncentraciju hidrogena, tj hidrogen peroksid 3%. U smesu takođe možete dodati i par kapi eteričnog ulja od nane(kamilice) i malo soli za bolji efekat.

6. Kako izbeliti zube jabukovim sirćetom​

jabukovo-sirće-za-izbeljivanje-zuba

Još jedno u nizu prirodnih sredstava za izbeljivanje zuba jeste jabukovo sirće i koristi se zbog acetične kiseline, koja pomaže pri uklanjanju mrlja sa zuba. Znajući da sirće može oštetiti zubnu gleđ, ono se meša sa vodom.

Kašiku jabukovog sirćeta potrebno je rastvoriti u čaši od 2,5dl vode, i ta tečnost se koristi isključivo za ispiranje usne duplje – mućka se u ustima. Nakon toga, potrebno je sačekati sat vremena i zube oprati normalnom pastom kako ne biste oštetili zubnu gleđ u dodiru sirćeta sa četkicom.

Jabukovo sirće pomaže vam pri izbeljivanju zuba, uklanja kamenac i uništava bakterije u usnoj duplji.Jako je važno da ne napravite jači rastvor nego što je propisano, jer u suprotnom možete oštetiti zubnu gleđ. Stomatolozi ovu metodu izbeljivanja zuba ne preporučuju da ne bi došlo do oštećenja.

7. Kako izbeliti zube jagodama

jagode-za-bele-zube

Možda vam ovaj metod zvuči nepoznato i čudno, ali da, jagode su te koje mogu izbeliti zube i to postižu uz pomoć malične kiseline. Uzmite jednu jagodu i pomešajte je sa sodom bikarbonom dok ne dobijete čvršću smesu, koju je potrebno naneti četkicom na zube. 

 

Nakon 5 minuta ovu smesu isperite i operite vaše zube pastom. Malična kiselina u kombinaciji sa sodom bikarbonom pomaže pri uklanjaju mrlja na zubima, međutim ovaj metod nije poželjno koristiti više od jednog puta nedeljno.

8. Kako izbeliti zube korom od banane

Kora od banane može se koristiti svakodnevno za izbeljivanje zuba, s obzirom da je bezopasna i da ne oštećuje gleđ zuba. Limunska kiselina koju sadrži, potpomaže izbeljivanje fleka na zubima, a salicilna kiselina uklanja naslage zubnog kamenca koji zube čine žutima.

Način primene: Unutrašnjim delom kore od oljuštene banane trljajte po zubima otprilike 2 minuta. Nakon toga isperite usta vodom i operite zube običnom pastom. Nakon samo 7 dana moći ćete da primetite razliku u boji vaših zuba i vašem osmehu.

9. Olovka za izbeljivanje zuba​

olovka-za-beljenje-zuba

Kada je u pitanju olovka za izbeljivanje zuba, na tržištu je prisutan veliki broj raznih proizvođača u čijoj osnovi je uglavnom gel koji se svakodnevno nanosi na zube. Njihovo trajanje je u proseku od 4-6 nedelja gde rezultate možete primetiti nakon par dana.

Međutim potrebno je voditi računa da usne ne dođu u dodir sa gelom i da budu zaštićene. Nakon stavljanja olovke, zabranjeno je konzumirati hranu i piće narednih 30 minuta do sat vremena.

Činjenica da ovaj tretman ne izvode stručnjaci pod odgovarajućim uslovima, u veliko pitanje dovode se sigurnost primene ovakve metode.

10. Paste za izbeljivanje zuba​

paste-za-izbeljivanje-zuba

Pasta za izbeljivanje zuba sa dobrim pakovanjem i dobrom reklamom mame nas da ih kupimo, naročito ukoliko nam garantuju blistavo beo osmeh nakon samo prvog pranja. Kod većine njih prisutan je samo dobar marketinški trik.

Međutim, ono što nam ne govore, jeste da je njihov uticaj u većini slučajeva loš po gleđ zuba koja postaje neotporna i osetljiva. Neke paste tog tipa sadrže gel za izbeljivanje zuba u toku noći i posebne četkice, ali sve to je imitacija.

U cilju bezbednog i efikasnog tretmana, ono što vam preporučujemo jeste beljenje zuba u stomatološkoj ordinaciji, jer samo tako možete dobiti bezbedan tretman i efikasno beljenje zuba.

Prirodni načini kako izbeliti zube ponekad mogu biti alternative profesionalnim metodama, međutim one samo uklanjaju diskoloracije sa površine zuba i mnoge vremenom loše utiču na zube. Pre nego što se odlučite za neku od prirodnih metoda, raspitajte se o tome šta je najbolje rešenje za vas na duže staze.

Možete lako oštetiti gleđ zuba ukoliko se ne pridržavate uputstava, stoga se pre beljenja zuba obavezno konsultujte sa svojim stomatologom. Ukoliko se odlučite za profesionalno izbeljivanje zuba, potrebno je svakako raspitati se šta vas čeka i kakve rezultate možete očekivati.